Thursday, January 22, 2009

Cakap cakap AUKU

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

erk....lama juga aku tak berdebat tentang isu mahasiswa ek....hahhahha...komen dari cik deepo, membuatkan aku teringat suatu kisah di bumi minden...terima kasih la yea....

sudah menjadi lumrah, di saat-saat pilihanraya....tak kira pilihanraya kampus, pilihanraya kecil, atau pilihanraya umum...pelbagailah isu yang muncul...hari ini bakal menyaksikan penamatan pilihanraya kampus bagi sidang 2008/2009 dengan UIAM universiti terakhir menjalankan undian hari ini....tahniah pada semua yang bertanding tak kira anda menang atau kalah..

aku ingin selitkan pengalaman aku sebagai seorang mahasiswa suatu ketika dulu...kisah ini, berlaku kira-kira 3 tahun yang lalu, yang mana berlaku pada bulan puasa. hari jumaat, (kalo tak silap aku laaa), USM (induk yaaa) ketika itu menjemput Tok Pa, Menteri Pengajian Tinggi untuk Majlis Berbuka Puasa di Masjid Al-Malik USM, secara kebetulan juga GMA (Gerakan Mansuhkan Auku) membuka booth di Sg. Dua...kebetulan ke?? hehehhe.....oh, sekarang pertubuhan ini telah dijenamakan semula Gerakan Mahasiswa Mansuhkan Auku (GMMA), tiada lagi pertubuhan NGO dibelakangnya ke??....kenapa agaknya ekk???

aku pula sebenarnya, berada disitu untuk Majlis Berbuka Puasa....al kisahnya bermula begini...

(perkarangan masjid Al-Malik)

my junior : kak liliq, nie ada budak-budak PBT bukak booth kat sg 2....dorang wat pameran AUKU....

aku : ye ke?? nanti la akak g tgk2 kat sana.....

mula-mula aku mengajak junior aku untuk sama-sama melihat pameran tersebut...kami pergi berdua...setelah melihat pemeran-pameran itu, aku didatangi oleh seorang budak cina, yg innocent wajahnya....aku ke sudut lain, dan junior aku ke sudut lain...
chinese gurl 1 : kami dari GMA, awak student USM kan?? (aku angguk)...kita sebagai mahasiswa arr...perlu mansuhkan AUKU....

aku : kenapa perlu mansuh??? bukan pinda??

chinese gurl 1 : errrrr...mansuh dengan pinda itu sama laaa....

aku : lor...u tak tak BM ka??? mansuh dengan pinda lain la moiii....

chinese gurl 1 : sama maaa.....

aku : mansuh....u hapuskan terus tau....pinda....u ubah sebahagian saja maaa......mana sama...

chinese gurl 1 : haiyaa....sama maa.....nanti arrrr

(dia panggil sorang lagi chinese gurl...sambil seketariat mereka yang lain memandang serong pada aku...) dan junior aku minta kembali masuk kampus....tinggal aku keseorangan di situ...

chinese gurl 2 : yaa....kenapa?? (dia brtanya pada aku dan disebelahnya budak tadi...)

aku : kenapa?? laa...saya just tanya, kenapa u all nak mansuh bukan pinda???

chinese gurl 2: mansuh la lagi bagus....AUKU banyak mengongkong mahasiswa maaa...u tahun berapa, kos apa??

aku : woo...kongkong kaa??? so..u tau la mansuh n pinda itu apa??

chinese gurl 2: tau maaa....kita perlu mansuhkan terus...tak perlu pinda-pinda lagi...u tau sejarah AUKU ka??

aku : sejarah??? lu cerita sama saya....

chinese gurl 2: itu AUKU di buat masa tahun 1971...masa gerakan mahasiswa kuat...kerajaan tak suka mahasiswa bangkang dan demonstrasi...sebab itu kerajaan gubal AUKU...sebab AUKU haa, kita tidak bebas sampai sekarang tau....

aku : ya ka?? okk...u kata patut mansuhkan?? means, perlu hapus semua seksyen dalam AUKU laaa?? (dia angguk..) u tunjuk sama saya, mana seksyen kita patut hapus?? mana seksyen kita tak bebas.....

dia membawa aku ke segenap booth dan menunjukkan pameran yang ada...dengan gambar-gambar gerakan pelajar tahun 70-an hingga yang terkini....

aku :ok-ok...u kata perlu hapus, suma seksyen dalam AUKU, mengongkong mahasiswa....tapi saya tengok ada seksyen 15 dengan 16 saja...mana seksyen lain...1...2...takkan AUKU terus mula dengan seksyen 15 maaa.....

chinese gurl 2: haiya...itu seksyen bukan tak mau tunjuk, tapi banyak sangat maaa....mana muat, kami mau letak sini....seksyen 15 dan 16 paling kuat mengongkong pelajar...itu sebab kami tunjuk...

aku: lor...lu tau ada berapa banyak seksyen dalam AUKU??

chinese gurl 2 : errr....bnyak maaa...

aku : u pikir arr...u mau hapus...tapi u tunjuk 2 seksyen saja.....n u kata semua seksyen dalam AUKU, kongkong dan tak selari dengan hak asasi manusia...macamana i mau percaya?? u ada bawak itu buku AUKU??

chinese gurl 2: tak de maaa....tertinggal...

aku : pulak....u tahu ka dalam AUKU, ada sebut pasal Naib Canselor, pasal pentadbiran universiti, tatatertib....kalau u mau hapus...suma itu hapus jugak tau...

belum sempat budak tu menjawab, ada dua orang abg, datang pada aku....( 4 org dan aku sorang)

abg 1: ya nie...kenapa??

aku: assalamualaikum...

abg 1 n 2 : waalaikummussalam...(islam rupanya...) adik nie, student USM ke?? (aku angguk)...adik tahu tak sejarah AUKU??

aku: ntah laa....cuba abg cerita...

abg tu menceritakan sejarah AUKU tahun 1971, gerakan mahasiswa waktu itu...demonstrasi Baling, kebuluran di Baling, Anwar Ibrahim...Mahathir gubal AUKU, tak suka gerakan mahasiswa....menggugat kerajaan....demonstrasi pembebasan Anwar 1998...Parti Keadilan Rakyat...Anwar Ibrahim model terbaik mahasiswa...pot..pet...pot...pet...(abg 2 menyampuk kekadang)........(kemudian ada seorang pakcik join...menjadi pendengar setia kami...)

aku:owhhh....nak tnya, abg dua nie, dulu U mana??

abg 2: dengan nada sinis....UBU....tau UBU (Universiti Bangsar Utama)??

aku: UBU penah dengar...(padahal aku mmg tau pun...), maknanya bukan IPTA la kan?? (dalam hati nak je aku cakap "ooo...U haram tu"...atas dasar hormat aku ubah)...setahu saya, AUKU untuk IPTA...kenapa abg2 nie join GMA, U abg pun terasa dikongkong ke??

abg 1: (dengan nada tak puas hati) eh ko nie, kitorang nie, kesian tengok budak2 IPTA ditindas macam nie, takkan kitorang nak tengok je...kitorang pun mahasiswa jugak (???)...ko sangggup ke ko hidup senang. orang lain susah...kes kebuluran kat Baling, mahasiswa berdemonstrasi...sebab kita prihatin...

aku: pergh...bagus la abg nie...tapi itu dulu....mahasiswa sekarang saya tengok, tak de pun buat demo pasal tu lagi....tapi demo pasal lain...banyak nak "backing" geng sendiri...

abg 1: sebab AUKU ada, mana nak wat demo pasal isu masyarakat lagi....

aku: laa...pasal tatatertib kawan, boleh plak demo...tak puas hati kat Menteri, boleh plak demo....

abg 1: ko nie mesti tak tahu sejarah AUKU...nie la org2 UMNO...(pulak..)...AUKU nie menindas student...melanggar hak asasi manusia...kita nie sebenarnya bebas suarakan pendapat...tak kira la...student ke...petani ke...pengemis ke...

aku: bang, kita nie hidup, perlu ada peraturan...nak jalan kat jalan raya pun kena ada lampu isyarat....kang tak pasal-pasal berlanggar....sama la kalau kita nie masuk U, ada la jugak peraturannya.....

abg 2: tapi AUKU nie peraturan nak bagi orang mampus...

aku: ohh ok., kalau macam tu, GMA nie, ada peraturan lain ke nak gantikan AUKU?? saya tak setuju la kalau nak mansuh, tapi tak de peraturan langsung....

chinese gurl 2 : ada la...kami telah buat satu undang-undang baru ganti AUKU...

aku: ok...kalau macam tu, kenapa tak bawak ke menteri?? ke kabinet??? sape yang buat undang-undang tu??

abg 2: kami ada la geng2 lawyer yang dah gubal undang-undang baru gantikan AUKU...macamana nak bagi...menteri pun tak nak jumpa kami....kabinet lagi laa....

aku: GMA da geng2 lawyer ke?? bukan student ke?? AUKU pun lawyer2 jugak yang gubal....kira hebat la geng GMA nie kan....ye ke Menteri tak nak jumpa, abg cakap la kat menteri nak bagi or nak wat aduan lain...then bagi undang-undang tuu....teringin gak nak tgk undang-undang tuu....

abg 2 : dah bagi...tapi biasa la menteri...bukan nak baca pun...undang-undang ini bebas untuk mahasiswa bersuara apa-apa pun....AUKU ini, melanggar hak asasi manusia, kerajaan sume nak cantas rakyat...macam ISA....suka-suka sumbat orang masuk penjara...

aku: ISA untuk jaga keamanan negara...mana ada suka-suka....semua diterima dari aduan...macam pengganas2 ...ISA patut ada kat Malaysia...

abg 1: aku ada sorang member kena tangkap dalam ISA, dia tak tahu apa-apa pun...dah la tak de bicara...tak ke bodohnya kerajaan....suka-suka hati nak tangkap orang... macam Anwar...Mahathir tu takut dengan Anwar sebenarnya....tu yang die masukkan Anwar kat jail...

aku: kiranya abg nie, bercakap atas dasar emosi nie....abg bengang sebab member aabg masuk ISA kan? tu yang abg benci ngan ISA....

abg 1: ko nie....kalau member aku tak masuk pun...memang aku bangkang gak...

tetiba pakcik yang menjadi pendengar setia nie, bersuara...(aku agak terkejut...ehh, pak cik nie...sib baik dia 'backing' aku...hahaha)

pak cik: eh...cuba korang bgtau aku, negara mana yang tak de undang-undang macam ISA kat Malaysia nie??

abg 2: ada pak cik...tapi saya tak tahu la mana satu....(pulak...), ISA ngan AUKU nie (tunjuk kat booth) memang tujuan dia nak sekat student...(abg tu mula kan sejarah AUKU semula...balik2 sejarah, dah tak de modal la tuuu)

pak cik tu kekadang mencelah...

aku: ok la...nak masuk maghrib dah nie......jom la berbuka puasa kat masjid sana, terbuka untuk org ramai...tu pun kalau puasa laa (abg tu wat muka hulk hogan)....jom...owh ya...lain kali wat pameran, tunjuk semua seksyen ek...k, assalamualaikum...

dah sampai di masjid, junior aku datang ke arah aku...

junior: camne kak liliq??

aku : camne?? cam tu laaa....hehehehe...

junior: akak perasan tak abg tak badan besar2 tu ada tatu kat lengan kiri die??

aku: ye ke??? tak perasan plak....tapi dia jawab salam tadi...lantak dia laaa....

sehingga habis program, kami masih bercakap-cakap tentang booth mereka, rupanya mereka dapat permit dari perbandaran dengan tujuan mengadakan pemeran pendidikan...ah, betul la tuuu.....

p/s: aku masih lagi menanti2 'undang-undang alternatif' baru dari GMMA ini....bila nak buat tour nie.....

14 comments:

ariffss ™ January 22, 2009 at 3:53 PM  

UBU?

Universiti Bangsar Utama..

Tersohornya U ni sebab.. 1.. xde bangunan.. 2.. xde official pentadbiran.. 3.. lu pk la sendiri..

tp kira oke la liq.. dulu.. ms aku d kl.. bdk ni pakai la tshirt usm.. pasal auku laa.. aku mntk buku auku yg ada smer seksyen.. ko tau buku ape dia bg? buku panduan auku yg usm bg ms minggu suai kenal.. sampai merah2 muke bdk tu mempertahankan itu la buku auku yg ada smer seksyen.. gile ke ape? aku tny knp dlm buku tu bermula dengan seksyen 15? bukan dari seksyen 1? dia jwb auku (buku auku yg dia pgg) ni utk student.. yg seksyen 1 student x dapat.. itu undang2 untuk vc.. kene mintak vc kalau mau bc.. hahahaha.. cam sieyyyyy !!!!!

lieliq January 22, 2009 at 3:56 PM  

hahahhahhahaha......

macam2 la....

wan fara,  January 22, 2009 at 5:57 PM  

uhhu saya ad akat c2 mse tuh
ellllehhh UBU konon. sudahla. melayu pun sama bengong. uhuhu sakit ati je bce..
tp kre ok laa akk brani mmpersoalkan. hihi bgus2.

Muhammad Azli Shukri January 23, 2009 at 8:34 AM  

salam. dialog yang penuh dengan makna tersurat dan tersirat, saya link blog lieliq.

lieliq January 23, 2009 at 10:45 AM  

wasalam...terima kasih saudara...semoga paparan saudara juga akan membuka mata-mata diluar sana..

Budak Bandar January 23, 2009 at 6:02 PM  
This comment has been removed by a blog administrator.
BoTak January 28, 2009 at 11:45 PM  

weh... ko ni byk sgt le cite penuh dialog ko... bagus2.. buat tatapan & penilaian..

Encik Tofik January 30, 2009 at 3:21 PM  

pade aku, dgn adenye auku maka bertambah bengap dan smpit la pemikiran bdk2 IPT (kau kene ingat bende ni bukan utk IPTA aje... semue IPT terlibat tmasukla swaata, lain kali sblm kau nak backing kau kene kaji auku ni dulu)... kbykan bdk2 IPTA ni eksyen dgn status IPTA tapi dlm pasaran kerja pon kdg2 tak bole harap jgk.. jgn nilaikan bdk2 IPTS ni low class... pasal yg aku tau dorg pye silibus 60-70 persen praktikal.. so, nilai tambah dorg mmg ketara pade persaingan kerja skrg yg dimana ekonomi tgh slow nih... ape gune dapat cmrlg akademik tapi bengap dlm segmentasi pemikiran... org2 jns mcm ni la yg mlahirkan generasi jns2 kroni dan masyuk...
ISA pulak.. ek eleh.. ape la adilnye pertuduhan tanpa perbicaraan.. isa ni start mase zaman komunis (darurat) dan bertujuan utk kekang komunis.... skrg ni pulak umno-bn gune kbyknnye utk hapuskan musuh politik dorg... ade ke dalam Islam kalu org tu bersalah terus kate bersalah tanpa diwujudkan perbicaraan? itu ka adilnye ISA nih..? bayangkan diri kau disyaki bersalah dn mahkamah teruskan lokapkan kau selame 60 hari permulaan sebelum ditambah lagi penahanan... bayangkan family kau kat rumah tu melalak hari2 kenangkan kau... kat dalam lokap tu pulak die pressure macam2... tmasukla sex abuse.... inilah akibatnye kalau tolak Islam dalam kehidupan... sbg muslim kita kene adekan satu approach yg mantap utk beri tambahnilai pade glgn muslim ni utk amalkan Islam dan secare langsung tunjukkan Islam ni pade glgn bukan Islam... lain pendekatan lain cara... lain kacemate...

red rooster February 1, 2009 at 6:41 PM  

Salam,
Nice blog. Nice posting!

Harimau-Menaip February 4, 2009 at 10:00 PM  

Mantop blog orang Kajang/Bangi. UKM kot?

Salam Persahabatan.

syafidatul February 6, 2009 at 8:13 AM  

walaupun datang agak kelewatan di tempat kejadian tapi aku masih ingat lelaki tu bukan ada tatu jer, tapi siap bertindik sekali..memang adat malaysia menyambut diversiti adat, keraian kaum-kaum yang berlainan bangsa dan agama, tetapi amat kecewa lah aku kalau abang yang bersoal jawab dengan lilik tu adalah orang islam.

lieliq February 6, 2009 at 9:28 AM  

en. tofik:yap...lain org, lain kacamata...

red rooster: terima kasih daun keladi

pak karamu: salam segalanya

harimau menaip: kajang/bangi tu betul...ukm tu erk...usm ler...

wawa:entahla wa, mmg die bg salam...tapi tak tau la kot2 die saja bg salam or die mmg islam....hmmm

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP